31.1.2020

Terveydeksi

Pakina julkaistu Salon Seudun Sanomissa 26.1.2020

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus voi olosuhteisiin nähden hyvin. Potilas on tajuissaan, tulehdusarvot ovat alhaalla ja syke on tasainen.
Vuodeosastohoitoa jatketaan silti ainakin vielä tämä vuosi. Omaiset voivat lähteä kotiin. Vierailuajat löytyvät ovelta.

Vuodeosastohoitoa jatketaan silti ainakin vielä tämä vuosi. Omaiset voivat lähteä kotiin. Vierailuajat löytyvät ovelta.
– Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoi tällä viikolla Turussa, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksella on kiire.
– Sillä on ollut kiire niin kauan kuin muistan. Onko nyt saatu jotain uutta tietoa?
– Kyllä on. Suomalaiset ovat yllättävän huonokuntoisia.
– Perheiden peruspalvelut, pyykkien ripustaminen ja imurointi, eivät siis riitäkään liikunnaksi, vaikka suomalaiset niin ajattelevat?
– Eivät riitä alkuunkaan. Kiuru kertoi kansan kunnon olevan niin huono, että vain alle puolet pääsee terveyskeskukseen viikossa. Muilla matkaan kuluu paljon enemmän.
– Kiireellistä sote-uudistusta on yritetty tehdä ennenkin. Juha Sipilä löi kintaat tiskiin viime metreillä, kun hänen hallituskaudellaan ei tullut valmista. Onko mitään takeita, että nykyhallitus onnistuu paremmin?
– On. Ero hoidettiin alta pois heti kauden alussa.
– Oletko muuten huomannut, että terveydenhuollossa eivät päde samat säännöt kuin muissa palveluissa.
– Mitä tarkoitat?
– Parhaisiin ravintoloihin ei pääse ilman kuukausia ennen tehtävää pöytävarausta, huippuartistien konsertteihin saavat lipun vain nopeimmat ja teatterien näytäntökausia myydään loppuun ennen ensi-iltaa.
– Niin?
– Terveydenhuollossa on toisin päin. Terveyskeskuksen jono kertoo huonosta palvelusta, mutta sellainen lääkäri on hyvä, jolle pääsee heti.
– Yksityisten yhtiöiden hoivakodeista alkoi vuosi sitten paljastua kaikenlaista ikävää. Ulkopuoliset asiantuntijat ovat tutkineet Esperin toimintaa, ja he kertoivat löydöksistään tällä viikolla.
– Huomasin. Pitäisi kuulemma kuunnella asiakkaita, pitäisi kuunnella omaisia ja pitäisi kuunnella vielä henkilökuntaakin. Keitä muita hoivakodeissa on? Kuulostaa siltä, että kukaan ei ole kuunnellut ketään.
– Ei ihan noinkaan. Kyllä omistajia on kuultu. Ja sen takia Esperi saikin neuvon, että tuottoa ei pidä ottaa iäkkäiden ihmisten eikä henkilökunnan selkänahasta.
– Vai niin. Kenen sitten?

Ei kommentteja: