23.12.2019

Tonttu ovella

Hyvää Joulua
vakituisille ja satunnaisille lukijoille!Pakina julkaistu Salon Seudun Sanomissa 22.12.2019

Olemme nyt Virtasten tai Lahtisten tuulikaapissa, ja niin kuin kuvasta näkyy kuvaamme suljettua ulko-ovea. Sen toiselle puolelle tulee hetkenä minä hyvänsä joulun odotettu vieras, ja kun hän koputtaa, joku perheen – ovatko nämä sittenkin Korhosia tai Niemisiä – pienimmistä avaa oven.
Odotettuun hetkeen on vielä hetki aikaa, joten voimme hetken katsella ympärillemme.
Hetki vain, siirryn hieman sisemmälle asuntoon.

Tuossahan on kaunis jouluinen asetelma. Lapsi makaa hyötyeläinten syöttökaukalossa, ja ympärillä on aikuisia. Tämä ajankohtainen installaatio kuvaa hienosti tilannetta, jossa hallituspuolueiden edustajat hakevat leiriltä...
Ai että ei kuvaakaan? Ai että kyse on joulun tapahtumista ja perimmäisestä sanomasta? No, voihan sen noinkin nähdä, mutta tuo kirkkaana loistava tähti on varmaan kuitenkin Pekka Haavisto. Ai että ei ole?
Herodes kai nyt sentään on nyt liikkeellä ja hyökkäämässä tänne perussuomalaisten, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kanssa? Ai että ei ole?
Kun tarkemmin ajattelen, niin eipä tietysti olekaan. Eihän kristillisdemokraatteja vielä ole tässä asetelmassa, kun ei ole vielä kristinuskoakaan.

Tässä perheessä – olemmekohan me nyt Mäkisillä vai Järvisillä – arvostetaan näköjään joulun perinteitä. Katossa riippuu oikea olkihimmeli.
Tallinnan käsityömessuilla rakennettiin tänä vuonna muuten maailman suurin himmeli. Kyllä virolaiset osaavat.
Osaavat he toki muutakin. Viron sisäministeri Mart Helme kutsui Suomen pääministeriä Sanna Marinia myyjätytöksi haukkumamielessä ja vertasi nykyistä hallitusta vuoden 1918 sisällissodan punaisiin, jotka haluavat hajottaa Suomen.
Siitä nousi helmetillinen meteli. Suomen pääministerille löytyi heti puolustajia Virostakin, mikä on sanmarin hienoa!

No, nyt ovelta kuuluu kopinaa. Mennäänpä nopeasti takaisin. Siinä perheen – ovatko nämä nyt Koskisia vai Lehtosia – pienimmät jo taitavin pikkusormin avaavat turvalukkoa. Ja nyt ovi aukeaa, ja kynnyksen yli astuu tuttu hahmo.
– Herra Joulupukki, teitä on syytetty laittoman henkilörekisterin ylläpidosta, johon on erityisesti koottu arkaluontoisia tietoja alaikäisistä. Monet valtiot ovat syyttäneet teitä myös toistuvista ilmatilan loukkauksista. Toteutuvatko rekeänne vetävien porojen eläinoikeudet? Montako tonttua lupaatte työllistää ensi vuonna? Miksi teillä on aina niin kiire? Pakenetteko vastuuta? Ja mikä tärkeintä: käyttehän tänä iltana vielä meilläkin. Miten kommentoitte?
– Joulu on hyvän tahdon aikaa. Minä tulen pitämään siitä kiinni, ja tämän todettuani katson erityisesti teihin: eikö teitä hävetä?

Ei kommentteja: