20.12.2019

Nuoruus menee ohi

Pakina julkaistu Salon Seudun Sanomissa 15.12.2019

Tällä viikolla julkistettu oppimisympäristöselvitys on saanut Salossa veren kiehumaan monessa suonistossa. Yhteinen vihollinen yhdistää, ja niin sekä kaupungin keskustan katulyhtyjen alla että maaseudun kynnösten äärellä huudetaan yhteen ääneen: ei kelpaa!
Huomaamatta on jäänyt mahdollisuus synnyttää salolainen koulutusinnovaatio, josta voisi kehittyä vientituote.
Koulutusvienti on muuten vientiä, jossa ei viedä mitään, vaan tuodaan opiskelijoita maahan, jos maahanmuuttovirasto antaa luvan.

Salon keskustan alueella kouluilla pelataan shakkia. Nappuloita liikutellaan laudalla niin, että siirto siirrolta niitä on vähemmän ja vähemmän.
Siirtosuunnitelmien takia Salo sai jo etukäteen Liikkuva koulu -palkinnon.
Pelin oheistuotteena koulutusjärjestelmää voisi tehostaa. Kun osa alakoululaisista kerran siirretään Salon lukioon, heille voisi myös antaa valkolakin siinä vaiheessa, kun ikätoverit muissa kouluissa vaihtavat yläkoulun puolelle.
Parikymppisinä nämä alakoululukiolaiset olisivat jo maistereita, vaikka pitäisivät pari välivuotta rippi- ja mopokoulun takia.
Jotkut heistä kiinnostuisivat varmasti politiikasta, ja kolmekymppisinä heillä olisi jo niin vankka kokemus, että kukaan ei enää ihmettelisi ministerin nuoruutta.

Nuoruus ja naiseus ovat osoittautuneet niin vaaralliseksi yhdistelmäksi, että joissain piireissä on vetäisty herne sekä nenään että väärään kurkkuun. Todennäköisesti samoissa piireissä valitetaan myös, miten nykyään halutaan vain pitkittää nuoruutta ja vältellä vastuuta.
Ja ovatko esimerkiksi Sanna Marin ja Maria Ohisalo erityisen nuoria? Edellisen hallituksen oikeusministeri Antti Häkkänen, formula-autoilija Nico Rosberg ja Salon opetuslautakunnan puheenjohtaja Annika Viitanen ovat  myös syntyneet vuonna 1985.

Totta kai meitä hämmentää, että maan tärkeimmät poliitikot ovat omien lasten ikäisiä. Toisaalta: miksi vastuuta tulevaisuudesta ei antaisi niille, jotka ovat sinne menossa? Itse olin neljännesvuosisata sitten monesta asiasta paljon varmempi kuin nyt.
Kyllä meidän nuoret pärjäävät. Näin saattoi ajatella 73-vuotias Tatu Vanhanenkin, kun 48-vuotiaasta Matista tuli yllättäen pääministeri.

Ei kommentteja: