10.11.2019

Tylsiä kysymyksiä

Pakina julkaistu Salon Seudun Sanomissa 10.11.2019

Monimutkaisiin asioihin ei ole yksinkertaisia ratkaisuja. Tällä tavalla populistipuolueiden jalkoihin jäävät vanhat puolueet puolustavat olemassaoloaan.
Viimeksi näin sanoi pääministeri Antti Rinne, kun kannatusmittaus kertoi SDP:n pudonneen ja perussuomalaisten jatkavan nousuaan.
Tottahan se on, mutta kannatuslukujen perusteella yksinkertaisia ratkaisuja on mukavampi sekä esittää että kuunnella kuin monimutkaisia.
Toisaalta politiikassa osataan myös keksiä monimutkaisia ratkaisuja yksinkertaisiin asioihin.

Eduskuntavaaleista on puoli vuotta, ja pääministeripuolue SDP on liukunut listalla neljänneksi vihreiden taakse. Tällä vauhdilla keskusta ohittaa sen kohta, vaikka ei itse liikkuisi mihinkään.
Perussuomalaisilla on helppoa. Kannatus nousee prosenttiyksikön joka kerta, kun joku mainitsee A-studiossa kasvisruuan.

Onko puoli vuotta liian lyhyt aika arvioida hallituksen toimintaa?
Marraskuussa 2015 Juha Sipilän ministeristö oli yhtä nuori kuin Rinteen hallitus nyt, mutta se oli jo yltänyt unohtumattomiin saavutuksiin.
Juha Sipilä oli anonut Yleisradion myöntämällä puheajalla kansalta ymmärrystä hallituksen tavoitteille ja laittanut alulle prosessin, jonka seurauksena syntyi vielä tänäkin syksynä hiertävä kilpailukykysopimus.
Sen ytimessä on ajatus, että kyläyhdistysten, urheiluseurojen ja teatterikerhojen lisäksi suomalaiset yritykset tarvitsevat talkootyötä pysyäkseen pystyssä.
Lisäksi Sipilä oli näihin aikoihin neljä vuotta sitten saanut  Alexander Stubbin (entinen poliitikko) ja Timo Soinin (entinen poliitikko) kanssa aikaan sovun sote-uudistukseen (entinen, nykyinen ja tuleva hanke) sisältyvästä valinnanvapaudesta. Lopulta Sipilä itse valitsi mieluummin ennenaikaisen eron kuin keskeneräisen soten.

Viime kevään eduskuntavaalien jälkeen ei ole tapahtunut oikeastaan mitään, joten puolueiden kannatus perustuu siihen, miltä asiat näyttävät.
Kun perussuomalaisten, suurimman oppositiopuolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho arvioi Ylen tämän viikon kannatusmittausta, hän käytti ilmastonmuutoskorttia:
– Vihreiden johtamaan ilmastolaukkaan lähteminen nakertaa kaikkia muita puolueita paitsi vihreitä.
Entä mitä sanoi pääministeri Antti Rinne?
– Viemme asioita eteenpäin sillä tavalla kuin on sovittu hallituksessa. Gallupeja tulee ja menee.
Kumman tyyli mahtaa nostaa puolueen kannatusta?

Monimutkaisiin ongelmiin ei ole yksinkertaisia ratkaisuja. Eikä tylsiin kysymyksiin kannata antaa tylsiä vastauksia.

Ei kommentteja: