17.11.2019

Keskeneräistä

Pakina julkaistu Salon Seudun Sanomissa 17.11.2019

Monelta kohulta vältyttäisiin, jos asiat vietäisiin kerralla loppuun, eikä tartuttaisi keskeneräisiin ideoihin.
Keskeneräisyys näkyy esimerkiksi Postin lakkoon johtaneissa työehtosopimusneuvotteluissa.
Työnantaja on halunnut siirtää postilaisia työehtosopimuksesta toiseen, mikä alentaisi palkkoja. Jos tämä suunnitelma halutaan viedä loppuun asti, perustelut pitää ottaa muista bisneksistä.
Autokaupoissa moni myyjä esittelee ajopelejä, joihin hänellä itsellään ei ole varaa ja kiinteistövälittäjä kauppaa lukaalia, jonka hinta hirvittää häntä itseäänkin.
Korttien ja pakettien lähettäminen on sen verran halpaa, että saman efektin saavuttaa vain palkkoja pudottamalla.

Kesken katkesi myös keskustelu siitä, voiko koulun joulujuhlan viedä kirkkoon. Oikeastaan ideointi ei edes alkanut, kun se jo tukehtui kohuun.
Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen mukaan koulun joulujuhla on osa opetusta, eikä sitä siksi voi järjestää kirkossa uskonnollisesti tunnustuksellisena.
Kirkkohallituksenkaan mielestä jumalanpalvelusta muistuttavaa tapahtumaa ei saa markkinoida koulun juhlana.
Vielä äsken vakavasti otettavilta poliitikoilta vaikuttaneet ihmiset hikeentyivät ja kuulivat, että koululaiset eivät saa enää mennä kirkkoon. Twitter-logiikan mukaan seuraavaksi levitetään varmaa tietoa, että koululaiset laitetaan taksvärkkipäivänä purkamaan kirkkoja.
Entä se kehittyneempi idea? Järjestetään juhla, tilataan Tarja Turunen laulamaan ja kerätään pääsymaksu. Kellään ei ole huomautettavaa, ei kirkollisilla eikä maallisilla määrääjillä.

Eikä kahta ilman kolmatta.
Tunnin junan tarpeellisuudesta ja radan linjauksesta puhuttaessa salolaisessa kansalaiskeskustelussa on esitetty vakavan oloisesti, että rata pitäisi viedä moottoritien varteen ja asema tehdä Piihoviin.
Lukkarinmäen asukkaiden kannalta tämä tarkoittaisi, että alue säästyy räjäytyksiltä, louhinnalta ja talojen purkamiselta.
Sekatavarakaupan kannalta kysymys on siitä, onko asema Suur-Seudun Osuuskaupan marketin läheisyydessä kaupungin keskustassa vai Suur-Seudun Osuuskaupan liikennemyymälän naapurissa taajaman ulkopuolella.
Piihovi-ajatus on keskeneräinen, ja se jättäisi sekä radan että aseman edelleen Salon vaivoiksi.
Parempi paikka uudelle asemalle löytyy vielä syvemmältä sisämaasta: Somerolta. Maaseutukaupungin pääraitilla on jo Badding-pysäkki, mutta junarata veisi somerolaisten musiikkimiesten muistamisen uudelle tasolle.
Ensin järjestettäisiin kansallinen seminaari kevyestä musiikista ja määriteltäisiin, mikä on Somerjoen ja Monosen asema. Sitten se rakennettaisiin ja Helsingistä Somerolle vedettäisiin yksiraiteinen rata, monosrail.

Ei kommentteja: