6.10.2019

Veden varassa

Pakina julkaistu Salon Seudun Sanomissa 6.10.2019

Salon kaupungin suunnitelma yhtiöittää vesihuoltonsa on herättänyt monia kysymyksiä. Ja niihinhän pitää vastata nopeasti ennen kuin kukaan ehtii pestä käsiään.
Kannettu vesi ei Kairossa pysy niin kuin vanhassa egyptiläisessä sananlaskussa sanotaan, mutta pysyykö se vuotavassa kassassa? Entä jos kaikki ei menekään putkeen? Jakaako vesiyhtiö juhlapäivinään ilmaisia ämpäreitä?

Kaupunginjohtaja markkinoi yhtiöittämistä siltana, jolla pahasti sukeltava kaupunki pääsee yli pahimmasta tilinpidon alijäämästä. Miten silta-metafora toimii tässä yhteydessä?
– Hyvin toimii. Jos on vettä, tarvitaan silta, jolla päästään yli synkän virran.

Tiivistäen tehdään niin, että kaupunki lainaa yhtiölle rahat, jolla yhtiö ostaa kaupungilta vesijohdot, ja sillä tavalla kaupunki kuittaa alijäämäänsä ja kaupungin kassaa virtaa korkoja ja osinkoja yhtiöltä, jonka se omistaa ja joka on sille velkaa. Mitä tällaisesta suunnitelmasta pitäisi ajatella?
– Se on vedenpitävä, tippaakaan kehumatta.

Voiko vesilaitoksen yhtiöittäminen aiheuttaa poliittista erimielisyyttä?
– Ei. Toisaalta yhtiö on yhteiskunnan omistuksessa, mikä miellyttää vasemmistoa, ja toisaalta osakeyhtiön vedessä ei ole niin pahaa sosialismin sivumakua, etteikö se maistuisi pesukestävälle porvarille. Kritiikkiä varmasti kuullaan, ja joku yrittää vesittää koko uudistusta, mutta kun projekti on saatu läpi, on toinen ääni vesikellossa. Tällaiset uudistukset aiheuttavat aina myös painetta, mutta kyllä pumppu kestää.

Voiko vesiyhtiömallia käyttää kaupungin muissa palveluissa.
– Kyllä voi. Urheilupaikoista uimahallissa harjoitetaan jo nyt vesiliiketoimintaa, ja vesi on vanhin voitehista myös laduilla. Seuraavaksi paikallisliikenne siirtyy vesibusseihin. Synnytyssairaalaa Salossa ei enää ole, mutta päiväkodeissa pitää varoa, ettei lapsi mene pesuveden mukana.

Voiko veden hinta nousta?
– Aluksi hinta kelluu. Myöhemmin se voi nousta, mutta kuluttajan kukkarossa korotus on kuin pisara meressä. Pohjavedellä on pohjahinta, mutta hinnalle voidaan laittaa myös vesikatto. Ja kannattaa muistaa, että vaikka hinta olisi suolainen, vesi on makeaa.

Ei kommentteja: