26.5.2019

Rölli ja Hiilinielu

Pakina julkaistu Salon Seudun Sanomissa 26.5.2019

Kun Armas Aika ja Suvi Suloinen kohtaavat, on syytä esitellä sesongin kesäteatteriohjelmisto.
Kesäteatteri on vaativa laji kaikille siihen sekaantuville. Ulkoilmassa säiden armoilla ovat niin yleisö kuin esiintyjät. Optimismista kertoo kuitenkin, että Pekka Puupää -saagan tarinoista kesäteattereissa pyörii Pekka Puupää kesälaitumilla, ei Pekka ja Pätkä lumimiehen jäljillä.

Mitä tänä kesänä on tarjolla?
Tankki täyteen -näytelmän jatko-osassa Maallamuuttajat Vilenin huoltoasemayrittäjäperhe muuttaa Mathildedaliin. Sopeutuminen Helsingin Sanomien viime vuonna auktorisoimaan hipsterikylään sujuu hyvin, sillä perheen miehet ovat tottuneet olemaan sisällä niin pipo kuin lippalakki päässä.
Näytelmässä esiintyy myös konstaapeli Reinikainen, Suomen viimeinen vapaalla jalalla oleva poliisi.

Vuohensaaressa esitetään puhuen ja laulaen klassikko Myrskyluodon Maija. Eikä yksikään pelastunut -tyyppisessä murhamysteerissä syrjäisen saaristokylän väki menehtyy yksi toisensa jälkeen.
Jäljelle jää vain Maija. Mutta kuka on syyllinen...

Suomi ja EU ovat eri mieltä siitä, paljonko puuta saa hakata. Tätä tematiikkaa käsitellään Vaskiolla puutaivaan alla esitettävässä Pelastakaa Röllimetsä -näytelmässä.
Mukana ovat tutut Allu Tuppuraisen hahmot, mutta myös uusia suuria voimia. Kumpi voittaa lopputaistelussa: Sellutehdas vai Hiilinielu?

Asuipa kerran maalla poika, joka oli hirmuisen toimelias. Hän tarkoitti hyvää, mutta useimmiten asiat kääntyivät päälaelleen ja poikaa rankaistiin. Tai niin luultiin, mutta tosiasiassa tarinan sankari viihtyi erinomaisen hyvin verstashuoneessa.
Kyse ei ole Juha Sipilästä, vaan Vaahteramäen Eemelistä, jonka seikkailuja voi seurata Kirakassa.
Näytelmä on kielellisesti valistava. Eemelin veistoharrastuksen kautta opitaan, mikä ero on puukolla ja puu-ukolla.

Nurkkakuntaisuuden välttämiseksi muistutetaan, että kesäteatteria pelataan myös Turussa. Se on kaupunki Salosta  länteen, ja siellä asuu kaksi tunnettua Robinia: Packalén ja Hood.
Jälkimmäisen Robinin tarinaa esitetään Vartiovuorella. Robin Hood ottaa rikkailta ja antaa toisille rikkaille, ja siinä välissä rakennetaan toriparkki.
Pysäköintiluolan uskotaan nostavan keskustan liikekiinteistöjen arvoa, ja osa taloista voikin kallistua jo toriparkkia rakennettaessa. Vinohissejä on kaupungissa kohta muitakin kuin Kakolan funikulaari.

Ei kommentteja: