28.4.2019

Rivikansa jonoon
Pakina julkaistu Salon Seudun Sanomissa 28.4.2019
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne alkoi perjantaina selvittää, millaiselle pohjalle Suomen seuraavaa hallitusta voi rakentaa. Periaatteena on, että mitään en tunnusta, mutta tunnustella kyllä voin.
Mahdollisten hallituskumppanien vertailun helpottamiseksi Rinne on antanut kaikille vastattavaksi samat kysymykset. Nekin julkistettiin perjantaina.
Kuten tiedetään, politiikkaa tehdään sekä julkisuudessa että kulisseissa. Rinteen julkistamien kysymysten lisäksi on olemassa myös toinen kysymyspatteri mallivastauksineen.

Mainitse kolme suomalaista poliitikkoa.

Eduskunnassa on kaksi Pekkaa ja yksi Pirkka-Pekka, yksi Sheikki ja kaksi Heikkiä, kaksi pelkkää Maria, yksi Anne-Mari, yksi Ilmari ja yksi Kalmari, mutta Erkkejä vain yksi: Erkki Tuomioja, eduskunnan vanhin, suomalaisen parlamentarismin Keith Richards. Meidän kannattaa alkaa miettiä, millaisen maailman jätämme Erkille. Jusseja on toistaiseksi kaksi, mutta kohta kolme, kun Brysselistä vapautuu Jussi Halla-aho, joka ei kadu nuoruuden blogikirjoituksiaan, koska ei ollut nuori niitä kirjoittaessaan. Ja poliitikkohan se on Sauli Niinistökin, josta aikoinaan tykättiin eduskuntavaaleissa melkein yhtä paljon kuin Halla-ahosta nyt.

Jos sinut valitaan Euroopan parlamenttiin, jatkatko Suomen eduskunnassa?

En tietenkään jatka. Tai siis tietenkin jatkan. Kummassakin. Olen syyskuun loppuun eduskunnassa ja menen sitten talveksi europarlamenttiin, sillä Brysselissä ei ole lunta eikä pakkasta niin kuin täällä, vaikka pimeää onkin. Itsenäisyyspäiväksi tulen Suomeen, samoin valtiopäivien päätös- ja avajaisjumalanpalveluksiin ihan vain todetakseni, että maailmassa on jotain, jolla on enemmän seuraajia kun Li Anderssonilla. Pori Jazziin, Suomi-areenaan ja Savonlinnan oopperajuhliin osallistun kansanedustajana. Kansanedustaja olen myös silloin, kun Maria Veitola tulee yökylään. Muuten olen Suomessa käydessäni meppi, ettei tarvitse puhua kotimaan politiikasta.

Kuinka varma olit siitä, että sinut valitaan eduskuntaan?

Aivan varma. Puolueen tilaisuuksissa toreilla ja siirtomaatavarakauppojen pihoilla oli niin hyvä fiilis. Olin yhtä varma kuin Paavo Väyrynen, joka olisi voittanut viime aikoina kaikki vaalit, joihin on osallistunut, jos enemmistö ei olisi ollut eri mieltä.

Miten kestät vastoinkäymisiä?

Hyvin, ja reagoin nopeasti niin kuin Juha Sipilä. Hän ei halua jatkaa keskustan puheenjohtajana, eikä hän halua ministeriksi eikä muitakaan merkittäviä tehtäviä. Sipilä aikoo jatkaa poliittista elämäänsä rivikansanedustajana. Tällä tavalla vaaleissa kunnolla hävinnyt siirtyy äkkikäännöksellä enemmistön riveihin. Rivikansanedustajalle riittää rivikansaa edustettavaksi, ihan jonoksi asti.

Ei kommentteja: