27.9.2018

Kuluttava ihminen

Pakina julkaistu Salon Seudun Sanomissa 23.9.2018


Suomalaiset ovat koko tämän vuosikymmenen kuluttaneet enemmän kuin ovat ansainneet. Säästäminen on vähentynyt, ja lainaa on saanut pankista edullisesti. Korkeita korkoja on ollut korkeintaan henkilökunnalla.
Nyt asiantuntijat varoittelevat varsinkin asuntovelallisia: kestääkö taloutesi koron nousun? Hyvä kysymys, vaikka pankin asuntolainat olisivat pienten korotusten jälkeenkin huippuhalpoja verrattuna muuhun rahaan, mitä ihmisille kaupataan.
Kun korot nousevat tarpeeksi, käy pahimmillaan niin, että velka kasvaa, vaikka sitä kuinka maksaisi.
Nopein ratkaisu ylivelkaantumiseen on pikavippifirmoilla. Miksi kerätä ylivoimaista kuormaa vuosia, kun sen voi tehdä yhdellä puhelinsoitolla!

Kasinotalouden vuosina 30 vuotta sitten raha oli kallista niillekin, jotka eivät sillä keinotelleet. Nykyiset pikavippikorot ovat pieniä siihen verrattuna, minkälaista laillistettua koronkiskontaa pankit harjoittivat 1980-luvulla.
Oma korkoennätykseni vakuudelliselle lainalle oli 19,1 prosenttia. Sitä peri kultapossukerholaisten pankki, jonka avulla valtio myöhemmin vipusi Björn Wahlroosia vaurastumaan.
Lasken mielelläni osittain omaksi ansiokseni, että Joensuun kartano kotikylän kupeessa on nykyään niin hyvässä kunnossa.

Veronmaksajien edunvalvojajärjestö laskee, että keskivertosuomalaisen ostovoima on ensi vuonna 30 euroa kuukaudessa parempi kuin nyt. Pitäisikö ostovoimaa käyttää ostamiseen vai säästämiseen?
Tyhmä kysymys. Kuluttaminen on ihmiselle lajityypillinen piirre. Tämä kävi ilmi taas kerran, kun Helsinkiin avattiin torstaina uusi iso kauppakeskus.
Ilta-Sanomat sukelsi asiasta uutisoidessaan historian alkuhämäriin ja kertoi jo varhain aamulla seuraavansa verkossa, kuinka Kalasatamassa ”ensimmäiset ihmiset menevät ostelemaan asioita”.

Mutta mitä olisi talouspuhe ilman asiantuntija-analyysiä? Aivan oikein, ei mitään. Raha on vanha keksintö, mutta haastateltavat analyytikot vain nuorenevat.
– Mitä sanoo pankkiiriliikkeen junior financial advisor eli nuorempi raha-asioiden neuvonantaja.
– Uskon, että kansalaisten ostovoima ja myös tahto kuluttaa kehittyvät ainakin hieman positiivisesti. Minulla on tästä asiasta myös aivan henkilökohtaista tuntumaa.
– Perustuen mihin?
– Menen ensi kesänä rippikouluun, ja rippilahjoilla arvioin nettoavani ainakin tonnin.
– Jaa että näin sanoo nuori neuvonantaja. Ehkä kuulemme myös kokemuksen ääntä, joka kuuluu ahneemman neuvonantajan eli senior financial advisorin suusta käsin.
– Olen samaa mieltä kuin nuorempi kollegani, ja hieman samanlaisin perusteinkin. Minä valmistun ensi keväänä ylioppilaaksi.

Ei kommentteja: