5.2.2018

Vähin äänin

Pakina julkaistu Salon Seudun Sanomissa 4.2.2018

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vannoi tällä viikolla juhlallisen vakuutuksen ja piti virkaanastujaispuheensa. Hän lainasi puheessaan samoja ystävänsä sanoja kuin kuusi vuotta sitten: Eivät voittajat niinkään presidenttiä tarvitse. Presidentin pitää osata seisoa ihmisen rinnalla myös hädän ja häviön hetkellä.
Välillä kysellään, onko Suomi maailmalla lääkäri vai tuomari. Tällä puheella ei kumpaakaan, vaan pappi.

Niinistön voitto oli ylivoimainen. Vastustajien kannattajat marisivat kampanjoinnin aikana, että Niinistö on hämäävästi häivyttänyt kokoomuslaista taustaansa asettumalla kansanliikkeen ehdokkaaksi. Tukijoukoissa hääri niin paatuneita kokoomuslaisia, että tuskin kokoomuksen entisen puheenjohtajan, valtiovarainministerin ja eduskunnan puhemiehen tausta jäi epäselväksi.
Niinistön kokoomuslaisuutta ovat hämärtäneet äänestäjät ainakin vuoden 2012 presidentinvaaleista alkaen.

Vaalikeskusteluissa sekaannuttiin myös aktiivimalliin, jota vastaan on tehty vahvasti kannatettu kansalaisaloite ja järjestetty lakkoja.
SDP on mukana vastarintamassa, ja puheenjohtaja Antti Rinne on luvannut, että kun hänen puolueensa on hallituksessa, lakia muutetaan.
Suurten kansanjoukkojen – niin kuin esimerkiksi työttömien – nöyryyttäminen ei sovi SDP:lle. Mieluummin demarit nöyryyttävät omia presidenttiehdokkaitaan äänestämällä muita.

Paavo Väyrynen oli ensimmäisen kerran presidenttiehdokkaana 30 vuotta sitten. Nelikymppisen Väyrysen kilpailijoiden nimet kertovat, kuinka toista aikaa elettiin: kokoomuksen Harri Holkeri, demokraattisen vaihtoehdon Jouko Kajanoja, SKDL:n Kalevi Kivistö sekä tasavallan presidentti Mauno Koivisto, joka valittiin toiselle kaudelle.
Väyrysen virta ei loppunut tämän talven vaaleihin. Hän on ilmoittanut tavoittelevansa seuraavaksi keskustan puheenjohtajuutta.
Mutta miten on muiden presidenttiehdokkaiden laita? Arvioivatko Itämeren alueen poliittista tilannetta vuoden 2048 vaaleissa seitsemänkymppiset Laura Huhtasaari ja Merja Kyllönen?
Ja nuorimmat äänestäjät kysyvät Niinistöstä ja Haavistosta, että olivatko ne kaksi eri ehdokasta.

Väyrynen aikoo haastaa keskustan istuvan puheenjohtajan Juha Sipilän. Sipilä puolestaan kytki oman jatkonsa ennen vaaleja löyhällä lausunnolla Matti Vanhasen vaalimenestykseen.
Vanhanen sai vain vähän yli neljä prosenttia äänistä, ja Sipilä totesi, että siihen verrattuna hän onkin itse aika suosittu. Siitä on hyvä jatkaa.
Valtakunnassa on muutenkin kaikki hyvin, kun virallinen vallan vahtikoira Lennu pysyy linnassa.

Ei kommentteja: