10.9.2017

Kävellen maaliin

Pakina julkaistu Salon Seudun Sanomissa 10.9.2017

Hyvät kuulijat, katsojat ja eläytyjät, tervetuloa seuraamaan presidenttimaratonin ratkaisun hetkiä. Odotamme täällä stadionilla kilpailijoiden saapumista ja odotellessa kertaamme vielä, ketkä ovat mukana.

Pekka on mukana jo toista kertaa. Hän hakee nyt revanssia. Viime kisoissa kunto kesti hyvin loppuun asti, ja Pekka sijoittui toiseksi.
Matilla on pitkän miehen pitkä askel, ja hän on harjoitellut pitempään kuin muut kilpailijat. Vieläkin kokeneempaa kisaajaa Paavoa ei haluttu edustustehtävään, ja siksi seuran ainoat piikkarit annettiin Matille ennen kuin Paavo ehti edes pyytää.
Tuula voitti seuransa sisäiset juoksukilpailut ja pääsi tavoittelemaan Suomen mestaruutta. Seuran puheenjohtaja Antti ei halunnut mukaan, ja mahdotonta olisikin juosta eteenpäin, jos pitää koko ajan vilkuilla olkapäänsä yli puukottajien pelossa.
Lauran juoksutopissa on seuran lyhenne PS, jota voidaan tulkita monella tavalla. Post Scriptum on latinaa ja suomeksi jälkikirjoitus eli tämäkin vielä.
Euroopan unionin sisäradoilla kilpailevat Merja ja Nils ovat tulleet pistäytymään kotimaan maisemissa.
Ja sitten on vielä hallitseva mestari Sauli, josta kuulokkeisiini ei ole kantautunut koko kilpailun aikana minkäänlaisia väliaikatuloksia.

Mutta nyt juoksivat saapuvat stadionin portista melkein rinta rinnan. Raskas kenttäkierros ulkomaailmassa on selvitetty, ja kilpailussa alkavat ne raskaimmat viimeiset sadat metrit.
Tästä tulee jännittävää, todella jännittävää, huikaisevan ja häikäisevän jännittävää. Tästä tulee...
Mutta mitä nyt tapahtuu? Joku kävelee katsomosta radalle. Toimitsijat eivät puutu asiaan, vaan moikkaavat miestä kuin vanhaa tuttua. Sillä mies se on. Arvioisin, että hän on iältään 69-vuotias ja pituudeltaan 177-senttimetrinen. Pää on hieman painuksissa, ja hän vilkuilee sivuilleen pieni virne suupielessä.
Sehän on istuva presidentti Sauli, joka on noussut seisomaan ja lähtenyt kävelemään.

Nyt tämä vasta on jännittävää. Radalle on tullut kilpailija, joka ei ole juossut metriäkään muiden mukana. Mitä sanovat säännöt? Mitä sanoo perustuslaki? Entä maan tapa?
Muut kilpailijat kaartavat  loppusuoralle. Katsomosta tullut mies ottaa muutama askeleen, ylittää maaliviivan levollisesti – ja niinhän tässä käy, että voittaja on löytynyt.
Muut kisaajat hölköttelevät maaliin. Mitä heille voi muuta sanoa kuin että hyvä yritys, mutta palataan asiaan kuuden vuoden päästä.

Ei kommentteja: