24.9.2017

Huippuneutraali

Joskus asioiden syy-seuraussuhteita on vaikea havaita. Joskus ne ovat taas hyvin ilmeisiä, mistä tuorein esimerkki on se, mitä tapahtui, kun pääministeri Juha Sipilä ilmoitti yliopistollisen huippuyksikön perustamisesta.

Huippuyksikkö ei sanana vielä kerro, mistä alasta on kysymys. Huippututkimusta tehdään vuoren varmasti muuallakin kuin maantieteen laitoksella.

Kun Sipilä ilmoitti suuren ilon maan kansoille nyt tulevan, hän kertoi, että Suomeen aiotaan perustaa talousalan huippuyksikkö, joka mahdollistaa suomalaisten taloustieteilijöiden nousun maailman eturiviin jatkossakin. Tämän lajin mallikansalaisena Sipilän rinnalla esiintyi nobelisti Bengt Holmström.

Taloustieteessä tehdään paljon ennusteita, jotka osuvat oikeaan tai sitten eivät. Jo pelkkä ilmoitus huippuyksikön perustamisesta nosti ennusteiden laatua, kun Elinkeinoelämän tutkimuslaitos korjasi omaansa  ylöspäin samana päivänä.

Tieteistä taloustiedettä lähinnä on tähdistä ennustaminen. Suomeen voisi hyvin perustaa myös astrologian huippuyksikön. Maailmanlaajuinen julkisuus olisi taattu.

Elämisen laatukin paranisi, vaikka ei välttämättä desimaalin tarkkuudella. Tämäkin viikko meni ihan kivasti, kun tiesin etukäteen, että elämä on kuin pakina: odotettavissa on onnellinen ja spontaani jakso, jonka aikana moni asia saa yllättävän loppuratkaisun.

Ekonomisti ja astrologi ovat neutraaleja ammattinimikkeitä, jollaisia Aamulehti aikoo käyttää sukupuolisesti värittyneiden titteleiden sijaan.

Aamulehden linjaus koskee vain Aamulehteä, mutta muutkin voivat ottaa siitä mallia.
Osa sukupuolittuneista nimikkeistä katoaa ajan myötä luonnollisesti. Onkin erikoista, että käräjäoikeuden maallikkotuomareita kutsutaan edelleen lautamiehiksi. Missä heitä kasvaa, kun rakennustyömailla ei ole enää lautapoikia?

Keskustelu aiheesta jatkuu. Lakipiste eli huippu saavutetaan, kun päädytään sukupuolineutraaleihin synnytystalkoisiin.

Piispa on piispa, on viran haltijan sukupuoli mikä hyvänsä. Helsingin piispan virassa naista seuranneen miehen liiketoimia on ruodittu julkisuudessa. Teemu Laajasalolla on ollut koulutusfirma, jonka jäljiltä hänellä on velkaa.

Vuosien ja vuosisatojen mittaan vaatimukset koulutusbisneksessä ovat kasvaneet. Kun kristillisyys oli vasta uskontoklusterin lupaava start up, sen johtohahmolla oli tusinan verran oppilaita. Niinkin pienellä asiakaskunnalla saattoi sinnitellä muutaman vuoden.

Toisaalta, kun vaikeuksia alkoi tulla, niistä ei selvitty pankin kanssa neuvottelemalla.

+ pakina julkaistu Salon Seudun Sanomissa 24.9.2017

Ei kommentteja: