17.4.2016

Valita tai valittaa

Pakina julkaistu Salon Seudun Sanomissa 17.4.2016

Tervetuloa tiedotustilaisuuteen. Tänään me kerromme, kuinka suuri isänmaallinen sote on lisännyt valinnanvapautta. Uudistuksen ytimessä on kansalaisen vapaa valinta pysyä terveenä. Vain sillä tavalla saamme säästöjä.
     Jotta uudistuksen eri puolet tulisivat valotettua, esitämme teille muutamia tallenteita todellisista tilanteista.

Ensimmäisenä tarinansa kertoo Juha.
     – Olen terve kuin pukki kaalimaan vahtina ja olen päättänyt sellaisena pysyä, mutta kävin silti terveystarkastuksessa kahdella eri lääkärillä. Toinen heistä saa palkkaa, ja toinen antoi työnäytettä.
     Juha, miksi kahdella lääkärillä?
     – Laitan heidät kilpailemaan ja valitsen parhaat tulokset. Erityisesti arvostan hyviä hemoglobiiniarvoja. Siksi minulla on päälläni pulloveri.

Myös Hannalla on käynnissä kilpailutus.
     – Aamulla särki päätä niin vietävästi, että oli pakko tulla vastaanotolle.
     Kaikkea sitä sattuu, mutta sattuuko vielä?
     – Kyllä vähän, mutta saattaa mennä ohitse ennen kuin saan vastauksia ja tarjoukset pisteytettyä. Nopeampi toiminta olisi jo tuonut jollekin lekurille hyvä urakan. Ei tämä ihan vielä toimi.

Juhan ja Hannan mielestä on tärkeää, että valinnan vapaus kattaa koko hoitoketjun.
     – Lääkärissä käynnin jälkeen kävimme kanttiinissa. Tarjolla oli kahvia ja teetä, kahdenlaista pullaa, kermaa ja maitoa, sokeria ja makeutusainetta. Niin siellä tosin oli ennenkin, mutta silloin oli pakko valita. Nyt se on vapaaehtoista, mikä on hyvä.

Kiitos, Juha ja Hanna.
     Tässä meillä oli hyviä esimerkkejä tolkun ihmisistä, jotka käyttivät hyväkseen valinnanvapautta.
     Jossain vaiheessa terveys kuitenkin heikkenee niin, että emme selviä ilman ulkopuolista apua. Kotihoito vai hoitokoti? kysytään silloin. Ja vastaushan on kyllä, sillä kansalaisella on vapaus valita.
     Vähään tyytymään tottuneet voivat valita petipaikan ja pyytää sukulaisia tuomaan velliä. Vaativamman asiakassegmentin tarpeet tyydytetään palvelutuotantokeskuksessa, jossa ruumiin lisäksi ravitaan myös henkeä. Hoivakotiteatterissa esitetään kohderyhmälle sopivaksi muokattuna Kyllikki Mäntylän huippusuosittua näytelmää Opri ja Roleksi.

Ei kommentteja: