29.2.2016

Kohtalonkysymyksiä

Pakina julkaistu Salon Seudun Sanomissa 28.2.2016

Lähi-idästä Balkanin kautta Keski-Eurooppaan suuntautunut ei-toivottu muuttoliike on saatu pysäytettyä. Bosborinsalmen takaisten matkalaisten eteneminen katkesi Wienin porteille.

Anteeksi. Tämä uutinen olikin vuodelta 1529, jolloin kaupunkia piiritti Suleiman Suuri, mutta me emme hätkähdä pienistä virheistä, vaan etenemme kohti nykyaikaa.

Lähi-idästä Balkanin kautta Keski-Eurooppaan suuntautunut ei-toivottu muuttoliike on saatu pysäytettyä. Bosborinsalmen takaisten matkalaisten eteneminen katkesi Wienin porteille.

Anteeksi uudelleen. Tämä uutinen kuulosti vanhalta, mutta oli silti uudempi kuin edellinen. Wienin ympärille taisteluhautoihin teknisiin sotaharjoituksiin kaivautuneet osmanit lyötiin lopulta sulttaani Mehmed IV:n aikana vuonna 1683.

He viipyivät  Itävalta-Unkarin pääkaupungin liepeillä 150 vuotta. Oleskelulupien käsittely on kestänyt pitkään ennenkin.

Otetaan vielä kerran uusiksi. Lähi-idästä Balkanin kautta Keski-Eurooppaan suuntautuvaa ei-toivottua muuttoliikettä yritetään hillitä. Se on kohtalonkysymys Euroopan unionille, sanoi Itävallan sisäministeri Johanna Mikl-Leitner tällä viikolla Wienissä – kaupungissa, jossa on ratkottu kohtalonkysymyksiä jo satoja vuosia.

Salokin on saanut osansa nykyaikaisesta kansainvaelluksesta. Kohtalonkysymys kaupungille ovat kuitenkin uudet työpaikat.

Tällä viikolla perustettiin ensin huhumylly, mutta viimeisten tietojen mukaan Saloon on kin tulossa uusi kännykkätehdas.

– Sehän on hyvä uutinen. Työpaikkoja tulee takaisin. Tuhannen tulimmaista!

– Tuhat on kyllä liioittelua.

– No voin yhden kerran!

– Älä nyt vähättele. Ei yksi ihminen tehdasta tee.

– En minä sillä. Kunhan sadattelin.

– Sata kuulostaa hyvältä.

– Sama se, kunhan maksavat kymmenykset Saloon.

Aivan alkuunsa tyrehtyi se varma luulo, että Salon sokeritehdas avataan uudelleen, koska sähkötöissä tarvitaan välillä vieläkin sokeripaloja.

Ei kommentteja: