31.1.2016

Vielä virtaa

Pakina julkaistu Salon Seudun Sanomissa 31.1.2016

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen ilmoitti jättäytyvänsä sivuun keskustan puoluevaltuuston ja puoluehallituksen työstä, koska puheenjohtaja Juha Sipilä ei vastaa kunniapuheenjohtajan sähköposteihin.

Suomessa on tapana, että tasavallan presidentti luopuu puoluesidonnaisuuksistaan tultuun valituksi. Väyrynen valmistautuu selvästi vuoden 2018 presidentinvaaleihin.

Väyrynen kertoi myös, että ei missään nimessä liity perussuomalaisiin. Timo Soini kyllä vähintään raotti maalaisliittolaiselle ovea sanoessaan ruotsalaislehden haastattelussa, että perussuomalaiset on talonpoikainen puolue.

Kirjoittajana tuotteliaalta Väyryseltä on seuraavaksi luvassa elämäntapaopas. Hän sanoi haluavansa uuden alun, jossa voi vapauttaa voimavaransa suoraan toimintaan tavoitteidensa hyväksi.

Ajatus ei ole hassu. Myös Väyrysen ikätovereilla Donald Trumpilla ja Anita Hirvosella on vielä virtaa yllin kyllin.

Suora toiminta voi tarkoittaa sitäkin, että ensi itsenäisyyspäivänä Väyrynen kantaa kadulla soihtua Alkion soturina.

Väyrynen valittiin keskustan puheenjohtajaksi Turun puoluekokouksessa vuonna 1980, jolloin Anita Hirvosen kokoelmalevyllä julkaistiin kappale Hupimies.

Turun kokouksen jälkeen Väyrynen on ollut monena, mutta kahta puuttuu. Hän ei ole saanut pääministerin salkkua, eikä presidentin käätyjä.

Sauli Niinistön myötä suomalaiset ovat tottuneet siihen, että 2000-luvullakin Suomessa voi olla miespresidentti. Yhdysvalloissa taas saattaa nainen kävellä syksyllä valkoiseen taloon maailman kuninkaana, eikä vain hänen puolisonaan.

Muitakin ehdokkaita amerikkalaisille tarjotaan. Harmaapäinen Trump on vaalien väriläiskä. Hän on rikas, mutta poliittinen kokemus on vaatimatonta.

Tällaisillakin eväillä voi päästä korkeaan yhteiskunnalliseen asemaan, mutta jos jollekin nyt tulee mieleen suomalainen politiikkaa ja nykyinen pääministeri, täytyy sanoa, että Trumpiin vertaaminen ei ole reilua. Sipilä ei ole niin rikas.

Ei kommentteja: