17.1.2016

Pikkuvanhassa vara parempi

Teini-ikäiset tytöt valittivat kauppakeskuksen ovella isoon ääneen keski-ikäisen miehen huonoa käytöstä. Setä ei ollut väistänyt tyttöjä jalkakäytävällä, vaan heidän oli pitänyt hajottaa parvensa hetkeksi.

Hävetti kaikkien keski-ikäisten miesten puolesta. Emme osaa antaa tilaa nuorille naisille.

Toisaalta väitetään, että vapaa kasvatus on vienyt lapsilta ja nuorilta kaiken kunnioituksen aikuisia kohtaan. Oppi on  aiheuttanut Suomessakin turmellusta 1960-luvulta lähtien, joten kaduilla kulkee vapaana jo vapaasti kasvatettuja isovanhempiakin.

Väite vapaan kasvatuksen turmelevuudesta on kuitenkin väärä. Tilaa täytyy antaa, jotta lasten lahjat kehittyvät, ja heillä pitää olla vapaus tehdä omia valintoja mahdollisimman pienestä pitäen.

Korjattavaa riittää. Lapsikuorossa lapset ovat äänessä, mutta lapsiasiamiehet ja lapsiasiavaltuutetut ovat aikuisia. Lapset ovat lapsipuolen asemassa.

Itse asiassa vapaus pitäisi ulottaa aikaan ennen syntymää. Ei ole yhdentekevää, millaisen perheen ja millaiset vanhemmat valitsee.

Lääkäripäivillä puhuttiin tällä viikolla tutkimuksista, jotka osoittavat, että ihmisen terveys ja hyvinvointi aikuisena ovat seurausta varhaislapsuudesta. Se, miten ihmistä kohdellaan pienenä, vaikuttaa siihen, miten hän pärjää koulussa, millaisen työn ja paljonko rahaa hän saa isona ja kuinka vanhaksi hän elää.

Myyttisten tarinoiden sankarit toki nousevat ryysyistä ja aliravitsemuksesta rikkauksiin, mutta he ovat erikoislahjakkuuksia. Keskivertoihmisen kannattaa syntyä koulutettuun ja varakkaaseen perheeseen.

Suomessa luokkaerot näkyvät kuolleisuudessa selvemmin kuin monessa muussa Euroopan maassa. Esimerkiksi miesjohtajat elävät vanhemmiksi kuin duunarit. Palkankin pitää olla suurempi, koska sillä pitää pärjätä pitempään.

Koska alkuvuodet vaikuttavat ratkaisevasti ihmisen elämänkaaren pituuteen, niihin pitää panostaa. Kaikki mahdollinen tieto on siirrettävä jälkeläisille mahdollisimman varhain, jotta he tietävät, mitä edessä on. Lapset kuuntelevat mielellään vanhempien juttuja ja ottavat niistä opikseen. Parhaiten pärjää pikkuvanha.

Ei kommentteja: