11.1.2016

Katupoikien laulu

Pakina julkaistu Salon Seudun Sanomissa 10.1.2015

Iskelmämusiikkia on kutsuttu kansankunnan muistiksi. Aika juhlavaa, mutta ainakin schlaagerivarastosta löytyy helposti sattuva sitaatti moneen paikkaan. Tämä huomattiin viimeksi Salon rautatieasemalla, kun villi luonto kohtasi kovaa kulkevan junan. Kotkan siipii ilman poikii.

Jatketaan lainasanoilla ja pysytään pojissa.

Laulan, tanssin, missä ja milloinka vain!

Näin rempseästi alkaa Reino Hirvisepän runoilema Katupoikien laulu, eikä poliisiylijohtajalla ole mitään huomautettavaa, kunhan ei häiritä tanssilla muita ihmisiä.

Laulu on maailmansotien väliseltä ajalta. Tuoreempi katupoikailmiö ovat muutamiin suomalaisiin kaupunkeihin perustetut katupartiokerhot, jotka eivät rakenna imagoaan vanhan suomalaisen iskelmän varaan. Sen sijaan myyttikesteillä on tutustuttu germaaniseen tarustoon.

Eikä ihme. Rajoja ei kannata sulkea tuontitavaralta, jos kansallisesta perinteestä ei löydy yhtä tukevaa kainalosauvaa. On aivan toista huutaa hädän hetkellä apuun itseään jumalten kuningasta kuin kysellä kalevalaisesti, että missä se Väinö on.

Uudenvuodenpuheen jälkeen tasavallan presidenttiä kiiteltiin muun muassa fiksuudesta ja avarakatseisuudesta. Miten nämä ominaisuudet kuvaavat muita jumalia korkeammalla olevaa Odinia? Jotain voidaan päätellä siitä, että hän luopui toisesta silmästään päästääkseen hörppäämään viisauden lähteestä.

Suojelupoliisi on huolissaan katupartioiden yleistymisestä. Turvallisuuden sijasta ne lisäävätkin turvattomuutta. Tässä asiassa kannattaa luottaa markkinavoimiin. Katupartiointi on muuttunut normaaliksi yhteiskunnallisesti toiminnaksi, kun kiinteistövälittäjä käyttää asuntoa myydessään kaupantekoa kiihdyttävänä argumenttina sitä, että alueella partioi Odinin sotureita.

Kun päättäjät puhuvat maahanmuutosta ja suomalaisten suhtautumisesta pakolaisiin, he ovat huolissaan ääripäistä. Jos toisessa päässä ovat polttopullojen heittäjät ja julkirasistit, mikä uhka on toisessa ääressä? Hekö, jotka lajittelevat keräysvaatteita ja järjestävät futsal-turnauksia? Huputiti humaani hei!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Olet kyllä armoitettu kirjoittaja, mitä se sitten tarkoittaneekin, tuo armoitettu. :)
Oli ihan pakko nauraa yksin huputiti ilman poikii.
Terkuin "Pyri aina ylemmä, joutsimies! :D