3.1.2016

Imperiumin iskujoukot

Pakina julkaistu Salon Seudun Sanomissa 3.1.2016

Elokuvan katsominen teatterissa ei enää riitä elämykseksi. Näin sanoo maanlaajuisen Finnkinon ketjujohtaja.

Jotain uutta pitää siis keksiä. Tähänastisten tietojen perusteella rimaa ei nosteta kovin korkealle, jos elämykseksi riittää hampurilainen ja olut. Toki näinkin saadaan äänen ja kuvan lisäksi aistiärsykkeiksi maltaan ja rasvan tuoksu.

Ketjujohtajakin myöntää, että nykyisissä elokuvateattereissa kalja- ja pikaruokatarjoilu ei oikein onnistu.

Teatterin fiksaaminen ravintolamaisemmaksi ei yksin riitä. Myös elokuvien esittämisen pitää muuttua. Oluen vaikutukset tunnetaan, joten näytös pitää keskeyttää kerran tai pari.

Edistyksellisissä piireissä kokouksien jaloittelutaukoja kutsutaankin jo biopausseiksi.

Uusi Tähtien sota -elokuva on pyörinyt teattereissa pari viikkoa. Koohotuksesta päätellen maailmassa ei ole tapahtunut mitään vastaavaa sen jälkeen, kun pystyihminen oppi hallitsemaan tulta miljoona vuotta sitten.

On selvinnyt myös, että osa elokuvayleisöstä hakee jo nyt kokemukseensa lisäpotkua. Fanit pukeutuvat rooliasuihin. Näytöksissä on nähty lukemattomia Skywalkereita, Han soolona sekä väsynyt Darth vaaterissa, ja kun prinsessa Leiaa leffan jälkeen baariin, häntä odottavat Imperiumin iskujoukot.

Tällainen paneutuminen antaa sisältöä elämään, ja ihmeen harva teos saa aikaan samanlaista toimintaa.

Mutta ajat ovat ehkä muuttumassa. Kunhan Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas valmistuu, nuori polvi jonottaa elokuvateatterin aulassa päiväannostaan harmaassa ase- tai lottapuvussa.

Juuri nähty televisiosarja Punainen kolmio kuvasi Tuntemattoman sotilaan tavoin viime vuosisadan kohtalon hetkiä. Se ei nimestään huolimatta kertonut lääketeollisuudesta vaan kommunisteista, ennen kaikkea Hertta Kuusisesta ja Yrjö Leinosta.

Huolellisesti puvustettu draama antoi aineksia roolipukeutumiseen ja muuhunkin eläytymiseen, sillä vallankumouksen teko näyttäytyi siistinä sisätyönä ja kokoustamisena - jos ei riuduttu vankilassa.

Itse huomasin ostaneeni sarjan henkeen sopivan leveän lippalakin. Se päässä yritin varoittaa tulevia kansanedustajia Ville Pessiä ja Aimo Aaltosta ruudun läpi: te olette hävinneet pelin!

Lakin on tehnyt amerikkalainen hattumaakari.

Ei kommentteja: