7.6.2015

Kreikkalaista salaattia

Pakina julkaistu Salon Seudun Sanomissa 7.6.2015

Pitääkö Kreikalle myöntää lykkäystä velan maksuun? Pitääkö sille antaa lisää lainaa? Voiko Kreikkaan mennä lomalle?

Ainakin viimeiseen kysymykseen vastaus on kyllä. Viikko Attikan niemimaalla opettaa turistille, että elämä ei Kreikan Ateenassa ole juuri kummempaa kuin Suomen Salossa.

Ateenan suurkaupunkialueella voi asua kävelymatkan päässä Saronikin lahden hiekkarannoilta. Toisaalta Salossa voi kävellä teollisuusalueen läpi Vuohensaareen. Ateenan keskustassakin on kuhinaa kuin iltatorilla, tosin muulloinkin kuin torstaisin.

Akropoliksen rauniot ovat vaikuttava kokemus. Temppeliä ihaileva tomppeli ymmärtää, että Euroopan syntysijoilla Kreikassa on ollut hengenelämää ennen ajanlaskun alkua ja Timo Soinin syntymää.

Miehet vinssaavat kukkulan laella kiviä, ja kyltti kertoo, että tekeillä on julkisivuremontti. Pitkäaikaistyöttömyys on tuttu juttu kriisiytyneessä Kreikassakin. Akropoliksen restaurointitöitä on tehty ilman taukoa vuodesta 1970 lähtien.

Kreikkalaisilla yrittäjillä on monenlaisia ongelmia. Vaatekauppiaan mielestä yksi on arvonlisävero. Turisti saa hyvät prosentit ostoksistaan, jos maksaa käteisellä eikä kaipaa kuittia.

Vastuullinen kuluttaja närkästyy. Eikö kauppias tiedä, että tuollainen on harmaata taloutta? Eikö kauppias tiedä, että Kreikka ei nouse ikinä jaloilleen, jos veroja ei makseta niin kuin laki määrää? Ja paljonko se alennus olisi?

Kreikkalaisen mytologian tunnettu hahmo on ylijumala Zeuksen poika Herkules. Traagisesta roviolla kuolleesta perhesurmaajasta on populäärikulttuurissa muokattu lihaksikas supersankari.

Herkuleksen lihalliset mitat täyttävää väkeä liikuskelee tämän viikonlopun aikana Salossakin voimanoston maailmanmestaruutta tavoittelemassa ja Suomen vahvimman miehen ja naisen tittelistä kilpailemassa.

Miesten finaalissa vedetään muun muassa taloa, missä ei ole mitään ihmeteltävää. Eläinmaailmastakin tunnetaan kaksi asunnon kanssa kulkevaa lajia: etanat ja asuntoautoilijat.

Yhtä silti mietin: mitä tapahtuu, jos taloa kiskova kilpailija vetää kotiin päin?

Ei kommentteja: