5.6.2015

Kolme pientä porsasta

Pakina julkaistu Salon Seudun Sanomissa 31.5.2015

Olipa kerran kolme pientä porsasta. He halusivat kaikki tehdä jotain suurta, ja niinpä jokainen päätti rakentaa itselleen talon.

Porsaista pienin, tohtoriporsas, haki kuorman olkia ja alkoi kasata niistä asumusta. Sekä muut porsaat että rakennusvalvontaviranomainen huomauttivat, että olkitalo ei ole järkevä ratkaisu. Se on hutera, eikä paloturvallisuus ole paras mahdollinen.

– Normeja pitää purkaa ja porsaankin pitää saada rakentaa juuri sellainen talo kuin hän haluaa. Olen itse vastuussa tekemisistäni, joten älkää turhaan huolehtiko, sanoi tohtoripossu.

Olkitalo valmistui, ja muut porsaat palasivat omille työmailleen.

Seudulla liikkui nälkäinen susi. Se haistoi olkitalossa asuvan porsaan, puhkui ja puhalsi, ja oljet vai pölisivät, kun talo luhistui.

Pienin possu juoksi turvaan keskikokoisen porsaan, maisteriporsaan, luokse.

Maisterin talo oli juuri valmistunut. Rakennustyöt olivat kestäneet pitkään ja hankaluksiakin oli ollut, mutta  maisteriporsas oli vakuuttanut epäilijöille, että paistaa se päivä vielä risukasaankin. Niinpä hän teki talonsa risuista.

Risutalon pihalla porsaat näkivät, että susi on tulossa. Tohtori ja maisteri menivät sisälle ja laittoivat oven lukkoon.

Susi tuli pihalle, puhkui ja puhalsi, ja niin sortui risutalo.

Tohtori ja maisteri juoksivat turvaan insinööriporsaan luokse. Hän luotti ainoastaan teknillisen korkeakoulun lujuuslaskelmiin, ja niinpä suurimman porsaan talo olikin tehty tiilestä.

– Veljet, en nyt sano, että mitä minä sanoin rakennuspuuhistanne. Tulkaa tänne turvaan. Tiilitalolle susi ei voi mitään, sanoi insinööriporsas.

Niin kaikki kolme porsasta olivat taas yhdessä, tiilitalon suojassa.

Susi tuli pihalle, puhkui ja puhalsi – ja niin vain sortui tiilitalokin.

Porsaat nousivat tiilikasan alta, suoristivat solmionsa ja oikaisivat silmälasinsa. Susi nuoleskeli jo huuliaan. Insinööriporsas katsoi sutta silmiin ja sanoi:

– Talo sortui, myönnetään, mutta se valmistui aikataulun mukaisesti.

Ei kommentteja: