16.3.2014

Sotehuuto

Tervetuloa Sote-byn huutokauppakamarille. Tänään myymme uutta ja vanhaa, käyttökelpoista ja täysin kelvotonta.

Hyvä yleisö, pyydän teitä rauhoittumaan ja asettumaan paikoillenne – tai niin kuin me meklarit sanomme: Olkaa hiljaa ja huutakaa!

Ensimmäisenä meillä on terveyspalvelujen aloituspaketti, joka sisältää vaativan tason erikoissairaanhoitoa, erikoistason perushoitoa, perustason terveydenhuoltoa, väliportaan hallintoa, erityisvastuita ja isäntäkuntia. Lääkärit pitää palkata erikseen, mutta mukana on yksi etätyötä tekevä lähihoitaja. Paljonko tarjotaan eli kenelle kelpaa?

Jaaha, siellä nousee 19 kättä. Myyty maan hallitukselle, mikä onkin hyvä, sillä paketti on niin kallis, että siihen tarvitaan koko kansakunnan rahat.

Ja seuraavaksi läpivalaistaan tukitoiminnat. Leikataan sitten palveluita tai potilaita, aina tulee sotkua, joten siivoojaa aina tarvitaan ja puuseppääkin joskus. Hankintavastaava on sisäistänyt ulkoistamisen ideologian, ja nyt haetaan mahdollisimman halpaa ja kaukaista ratkaisua. Kiinnostaako?

Ensimmäinen, toinen ja kolmas kerta. Myyty takarivin valepukuiselle herralle perustettavan yhtiön nimiin, jonka nimissä tehdään alustava esisopimus toisen perustettavan yhtiön puolesta, jonka myynnistä neuvotellaan parhaillaan luotettavan ja vakavaraisen ulkomaisen sijoittajan kanssa.

Ja mitä sitten? Tuonenviita. Rauhanviita. Ei, nyt ei kaupata Aleksis Kiven runoja, vaan yksityisiä hoivakoteja, joista kunnat eivät osta paikkoja, vaikka vanhuksia on jonoksi asti.

Mitä tarjotaan? Tarjotaanko lämmintä kättä? Kappas, sekin kylmeni.

Lopuksi myydään sairaalan ulkopuolelle luontaisesti jäänyt pakkaus homeopatiaa, naprapatiaa, osteopatiaa ja akrobatiaa. Lisävarusteena löytyy manuaali nettikeskusteluihin, joissa pilkataan niitä, jotka uskovat lääketieteellisiin tutkimuksiin perustuvin hoitoihin, vaikka mummokin eli hyvän elämän saunavihdan lehtiä syömällä, kunnes kuoli.

Hyvä yleisö, Sote-byn huutokauppakamari sulkee nyt ovensa. Olkaa hiljaa ja huutakaa somessa.

Pakina julkaistu Salon Seudun Sanomissa 16.3.2014

Ei kommentteja: