1.12.2013

Väistötiloissa



Lukija soitti ja kysyi, mikä on väistötila; sana kun esiintyy lehden uutisissa harva se päivä.
                      On paras vastata esimerkillä.
                      Kun koulusta löytyy hometta, oppilaat ja opettajat siirretään väistötilaan, johonkin muuhun julkisin varoin tehtyyn rakennukseen – kunnes sieltäkin löytyy hometta.
                      Tampere-talo on näinä päivinä Suomen kuuluisin väistötila. Siellä järjestetään perjantaina presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto.
Presidentinlinna on remontissa, ja juhlat siirrettiin Tampereelle, koska ei olisi kiva, jos juhlapuku jäisi kiinni keskeneräisen laminaattilattian saumaan tai frakin selkäpuoli tuhriintuisi maaliin tai boolimaljaan varisisi sahanpurua salaisen reseptin lisukkeeksi.
                      Tänä vuonna presidentille tulee vähemmän vieraita kuin yleensä. Syy on selvä. Pääkaupunkiseutulaistuneet entiset maalaiset eivät viitsi - kovimpia linssiluteita lukuun ottamatta - lähteä kauas pohjoiseen. Siellä on vaarallistakin: on susia, karhuja ja muita petoja. Ainakin ilves.
                      Kauhean tunnettuja tamperelaisia taiteilijoita ei Tampere-taloon ole saatu, joten presidenttipari on turvautunut Vesa-Matti Loiriin. Viime  viikkoina Loiri on tilittänyt lehdissä suhdetta naisiin ja lapsiin, koska häneltä on tullut uusi levy.
                      Toisaalta: mitä syytä on irvailla tamperelaisille tai helsinkiläisille. Salossahan linnan evakkojuhlat pitäisi järjestää, sillä onhan Salo presidentti Sauli Niinistön kotikaupunki.
                      Presidentin kansliasta saadun epäselvän tiedon mukaan juhlat kiertävät tulevaisuudessa ympäri Suomea. Kaupungit käydään läpi suuruusjärjestyksessä.
                      Espoo tosin jäi alussa väliin, mutta kun se virhe on korjattu, tullaan listaa alaspäin.
                      Salossa itsenäisyyspäivää juhlitaan vuonna 2030. Sauli Niinistö osallistuu entisenä presidenttinä.
                      Juhlapaikka on Salohalli, jos Vilppaan edustuksen ikämiehillä tai Viestin rouvilla ei ole kotipeliä.
Salosta ei löydy riittävän valovoimasta artistia viihdyttämään juhlijoita, joten pääesiintyjäksi palkataan Vesa Matti Loiri, joka on juuri selviytynyt jostain arvaattomasta vastoinkäymisestä ja jolta on vastikään tullut uusi levy.

Pakina julkaistu Salon Seudun Sanomissa 1.12.2013

Ei kommentteja: