19.8.2009

Tuuli vei kuistilta hatun

Uusi runokokoelmani "Tuuli vei kuistilta hatun" julkistetaan tänään. www.enostone.fi

Salon Seudun Sanomat, Tuuli vei kuistilta hatun:
PARANTUMATON ROMANTIKKO
Asko Lehtonen: Tuuli vei kuistilta hatun. Enostone. 61 s. 20 e.
Taloudellisuudessaan Asko Lehtosen runokerronta tuo mieleen Harri Nordellin – nimenomaan kerronta, sillä Lehtosen säkeet yhdistävät klassiseen runopuheeseen kuuluvat kuvanrakennuksen ja aforistisuuden narratiiviin.
Jo kokoelman nimi kiihdyttää mielikuvittelemaan lauseen taustalla lymyävän tarinan. Kun tuuli vie kuistilta hatun, on väistämättä tapahtunut jotain huomionarvoista tai vähintäänkin inhimillisessä katsannossa kiinnostavaa.
Lehtonen leikittelee lukijallaan, sillä itse runossa esiintyy tohtori, jolta tuuli vei kuistilla hatun. Yhden mitättömän kirjaimen muutoksella runoilija purkaa tarinan auki hiukan samalla lailla kuin muutamat Don DeLillon kaltaiset keskipolven amerikkalaiset romaanikirjailijat tapaavat tehdä.
Tai kun juna seisoo paikoillaan, odottelee vastaantulevaa liikennettä. Silloin vastaantulija onkin ikkunasta katsova tuntematon mies, joka kommunikoi runon minän kanssa junanikkunan läpi, syyttää runoilijaa parantumattomaksi romantikoksi.
Keskeinen aihe Asko Lehtosen uusissa runoissa on kysymys miehen paikasta modernin ajan jälkeisessä maailmassa. Runoilija saattaa olla väärään aikaan syntynyt romanttinen haaveilija, mutta ainakin hän näkee tarkasti miten nykypäivän mies on kuohittu sisäsiistiksi kesyeläimeksi.
Polkupyörää talutetaan munankuorta muistuttava kypärä päässä ja veroilmoitukseen rastitetaan silti sukupuoleksi mies. Haave metsälle tai sotaan lähdöstä elää enää vain ohikiitävän hetken parittelun jälkeen, juuri ennen nukahtamista. Miehen mahdollisuudet meritoitua sankaritöissä ovat niukat.
”Miehen elämä on lyhyt. / Hän ei näe huomista. / Naisella on kaikki aika. / Hän pukeutuu hitaasti ja huolella, / ja mies laskee, kuinka kauan / mitäkin kestää riisua”, väittää Asko Lehtonen eikä taida olla ihan väärässäkään.
Tai sitten hän on parantumaton romantikko.
TOMMI AITIO

Ei kommentteja: