18.11.2018

Pienet edellä, isommat perässä

Pakina julkaistu Salon Seudun Sanomissa 18.11.2018

Alle vuoden ikäinen vauva tarvitsee hyvän vuorovaikutussuhteen toiseen ihmiseen, mieluusti vanhempaan. Se luo turvallisuutta.

Vierailu odottavan perheen kodissa paljastaa, että lapsi kaipaa muutakin. Jo ennen syntymäänsä hän osaa haluta vaatteita kengistä alkaen, tuutulauluja soittavan kalan ja jos ei muita leluja niin ainakin sängyn ylle kattoon ripustettavan himmelimäisen esineen.

Yleensä syntymätön vaatii myös tulevaan huoneeseensa uudet tapetit. Jotkut ovat jo ennen maailmaan tuloaan huomanneet, että osakkeisiin kannattaa sijoittaa.

Täytettyään vuoden ihminen alkaa vaikuttaa yhä enemmän asioihin ja tapahtumiin.

Kun pieni lapsi tutustuu läheisiin ihmisiin ja ympäristöön, hänelle pitää alkaa asettaa rajoja. Niin hänestä kasvaa vähän vanhempana rajoja vastaan tappeleva kapinallinen, joka tekee maailmasta parempaa.

Pikku hiljaa lapsi kasvaa ja alkaa toimia aina vain enemmän omillaan. Touhutessaan lapsi onnistuu ja innostuu, mutta myös epäonnistuu ja pettyy, mistä selviytyäkseen hän tarvitsee aikuista. Niin kuin tarvitsee aikuinenkin.

Ennen esikoulua lapsi alkaa opettaa isovanhemmilleen kodin sähkölaitteiden käyttöä.
Varsinaisen kouluiän lähestyessä lapsesta tulee yhä itsenäisempi.

Tähän asiaa Salossa on törmätty ikävällä tavalla. Lapset muuttavat kaupungista pois. Koska heillä ei ole omaa rahaa, ei pitkiin taipaleisiin tarkoitettuja kulkuvälineitä eikä edes mopoautoon ohjaamiseen oikeuttavaa ajokorttia, vanhempien pitää lähteä mukaan.

Salon väkiluku laskee kahdesta syystä. Toisaalta nykyisiä salolaisia kuolee enemmän kun uusia syntyy, toisaalta kaupungista muutetaan enemmän kuin kaupunkiin. Pois muuttajat ovat lapsiperheitä ja nuoria aikuisia. Saloonkin muutetaan, mutta tulijat ovat iäkkäämpiä ihmisiä.

Kehitys näkyy muun muassa kaupungin viihdetarjonnassa. Tänä syksynä estradeilla vierailevat pakinoitsijan ikäluokkaa olevat nuoruuden sankarit, ehtoopuolen artistit Ismo Alanko ja Edu Kettunen ja Pelle Miljoona.

Miten tästä tilanteesta selvitään? Kääntämällä tappio voitoksi, sopeutumalla.

Moottoritien varrella Salosta kertovien mainosten teksti vaihdetaan. Väestörakenteesta huolimatta ei mennä niin pitkälle, että ”seuraavana Salo” -tiedonannon tilalle vaihdettaisiin ”lopuksi Salo”.

Sen sijaan nuorille aikuisille suunnataan lämminhenkinen viesti: tule Saloon, isovanhempasi ovat jo täällä.

Ei kommentteja: