11.2.2018

Varma alastulo

Pakina julkaistu Salon Seudun Sanomissa 11.2.2018

Tämä on kisakone Pyeongchangiin. Aina on tilaa yhdelle, joka osaa käyttäytyä koreasti.
Asia selvä. Pakinoitsija ei pääse mukaan, mikä ei toisaalta ole ihme. Kun näin televisiossa numero rinnassa sivakoivia miehiä, luulin, että kyseessä on uusinta. Eihän hiihtokisoja järjestetä joka vuosi?
Vaihtoehtojakin oli. Yhdeltä kanavalta tuli edustavinta työtöntä etsivä Aktiivimalli haussa ja toiselta kansanedustajien twitter-tilejä tutkiva Senaattorit somessa.

Kansat kohtaavat olympialaisissa, mutta Pohjois-Korea ei aio tavata Pyeongchangissa yhdysvaltalaisia viranomaisia. Rajan yli Etelä-Koreaan tuli kuitenkin Pohjois-Korean nimellinen päämies ja todellisen johtajan sisko. Sen veli jäi kotiin ihailemaan sotilasparaatia.
Paraatin aikaistaminen olympialaisten avajaisten aattoon on provokaatio, mutta jos kerran on pakko marssia, on parempi, että sotilaat marssivat kotona ja urheilijat naapurimaassa kuin päinvastoin.

Talviolympialaisissa on hurja määrä lajeja, vaikka perhepiirissä kehitellyt ampuma-avantouinti ja hiihtomiekkailu eivät olekaan päässeet vielä edes näytöslajeiksi.
Urheilua on helppo kutsua pelkäksi viihteeksi tai bisnekseksi. Rajojen hakemisella on kuitenkin myös henkistä merkitystä. Mikä on esimerkiksi normaalia ja mikä ei?
Mäkihyppy on jaettu neljään alalajiin. Pienen, suuren ja lentomäen lisäksi on normaalimäki. Normaalia on, että tiukkaan haalarin pukeutunut henkilö laskee mäkeä, hyppää lentoon räpyttelemättä ja yrittää lopulta päästä maahan pystyssä ja muutenkin tyylikkäästi.
Toisaalta Laura Huhtasaari on presidentinvaalien jälkeen toistellut, että perussuomalaisuudesta on tulossa Euroopassa uusi normaali. Hänenkin tapauksessaan normaali liittyy siihen, millä tyylillä ihmiset yrittävät päästä maahan.

Kisojen ensimmäisiä lajeja on ollut curling. Se syntyi, kun talonmieheltä jäivät pihatyöt kesken. Curlingissa harjataan irtolumi pois, mutta jäälle ei heitetä hiekkaa. Älkää kokeilko tätä kotona.
Urheilua curlingkin toki on, ja heikkoa menestystä arvioidaan samalla tavalla kuin muissakin lajeissa.
Eipä siis muuta kuin, että vieläkään en pystynyt panemaan ihan parastani, mutta tälläkin suorituksella tuli tarvittava merkkimäärä täyteen. Loppujen lopuksihan tämä on vain aikuisen ihmisen leikkiä.
Parhaani tein, ja se riitti nyt tähän. Voitte kuvata sponsoriseinää. Vaikka kaikki muu kaatuu, se yhdistää urheilijoita ja kansakuntia.

Ei kommentteja: