26.5.2017

Tunne arvosi

Pakija julkaistu Salon Seudun Sanomissa 21.5.2017

Suomalaiset arvostavat ammatteja, joiden harjoittajien pukeutumisesta näkee heti, millä asioilla liikutaan. Kärjessä komeilevat poliisit, palomiehet, lääkärit ja erilaiset hoitajat.
llta-Sanomat selvitti tietoverkossa ammattien arvostusta ja analysoi aineistoa atk:n avulla, vaikka tietotekniikan kanssa askaroivat eivät olekaan vastaajien mielestä arvossa kovin korkealla.
Poikkeuksen univormuväestä tekevät huonolla sijoituksella urheiluvalmentajat, jotka erottuvat työasunsa takia joukosta helposti. Kellään muulla ei ole valkoisen paidan kauluksessa sponsorin logoa.
Häntäpäässä on monenlaisia toimihenkilöammatteja. Kärjen tuntumassa oleva kätilö on monin verroin arvostetumpi kuin ulosottomies, joka taas on rankattu korkeammalle kuin sisäänostaja.

Vaikka tekijästä ei aina siltä tuntuisikaan, suomalainen arvostaa enemmän käytännön työtä kuin suunnittelua tai johtamista.
Talonrakentaja on arvostetumpi kuin arkkitehti, toimiston siivous on arvokkaampaa kuin toimiston johtaminen ja historiantutkija on vähäarvoisempi kuin kuulontutkija. Häh!
Huonekalupuuseppää arvostavat muutkin kuin puujalkahuumorin ystävät. Geologit sen sijaan eivät nauti kansan suosiota, vaikka Somerollakin tiedetään, että hyvä geologi on kullan arvoinen ja hänen takiaan kannattaa kääntää kaikki kivet.
Ja jos ohjaaminen kiinnostaa, kannattaa keskittyä lapsiin, nuoriin ja juniin ja jättää elokuvat sikseen.
Apteekkialan kilpailun vapauttamista kannattaa harkita tarkkaan. Kyselyn mukaan katumyyjä ja lääke-esittelijä ovat yhtä vähän arvostettuja ammatteja.

Vaikka siniset ja valkoiset työasut komeilevat kärjessä, kysely ei kartoita virkapukujen vaikutusta täysin kattavasti. Listalta puuttuvat kokonaan esimerkiksi sirkuspelle, astronautti ja pysäköinninvalvoja.
Viimeksi mainittuja ei Salossa ole, eikä heitä tarvita tulevaisuudessakaan, koska  kaupungin parkkiruudut jäävät paviljonkiravintolan alle.

Koska kärjessä on suojelijoita, pelastajia ja hoitajia, voisi luulla, että suomalaiset arvostavat kaikkia ammatteja, joissa autetaan miestä mäessä. Niin ei asian laita kuitenkaan ole. Listan viimeisenä, vähiten arvostettuna, kyyhöttää panttilainaaja.
Toimittajiakaan ei arvosteta kovin korkealle. Tämänkin asian selvitti ja ihmisille kertoi toimittaja.
Pakinoitsijaa ei löydy ammattien arvostuslistalta lainkaan. Se ei naurata.

Luettelosta puuttuu myös ammatteja, jotka ovat olleet viime aikoina paljon esillä.
Yksi tällainen on profeetta. Asiayhteydestä riippuen virkaa hoitaa Cheek, Elastinen tai Jesaja.
Juusto-, baari- ja konemestarin arvostusta kyllä kysyttiin, mutta pelkän mestarin ei. Ammatin harjoittajista tunnetuimpia ovat Jeesus, Matti Nykänen ja Jussi Halla-aho.

Ei kommentteja: